Silkeveven.no

2012: Programmering og veving av pandabilde

Et tosidig pandabilde i lin skal veves på jacquardveven utover sommeren. Følg arbeidsprosessen her og kom gjerne innom Silkeveven for å se hva som foregår:

Vevekspert Wang Jisheng og vevtekniker Xiao Yanna fra Nanjing Silkeinstitutt gjør klar ny renning med mørk og lys lintråd på vevstolen. Den ene siden får lys bunnfarge, den andre siden mørk.

Renningen settes på plass i vevstolen.

Mønsteret med pandamotivet på rutepapir skal overføres til hullkortsystemet på jacquardveven.

Hullkorttekniker Fan Jian lager hullkortene på en gammel kortslagerbenk som er utlånt til Silkeveven fra Norges Kunsthøgskole.

 

Jacquardvevstol fra Sør-Odal i drift i Silkeveven

Vevstolen har vært i drift på gården Auli på Oppstad i Sør-Odal på 1800-tallet og er en gave til Silkeveven fra tekstilkunstner Tone Hellerud, som har tatt vare på den i en årrekke. Nå er den igjen i drift i Silkevevens lokaler etter restaurering med støtte fra Norsk Kulturråd.

 

Tekstilkunstner Tone Hellerud presenterer jacquardveven for en gruppe på studiebesøk fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Renningen kommer på plass. Tone Hellerud (t.v.) og Guo Yaxiang får god hjelp av kinesiske veveksperter. I midten Wang Jisheng fra Nanjing Silkeinstitutt.

Vevtekniker Liao Zhigang fra Nanjing Silkeinstitutt er ansvarlig for det omfattende restaureringsarbeidet. Nye deler lages og tilpasses for å bringe vevstolen tilbake til sin opprinnelige tilstand.

Alle metalldeler tas ut, renses grundig og oljes før de settes tilbake på plass. Utslitte deler byttes ut.

Jacquardvevstolen er ferdig restaurert og klar til bruk. Liao Zhigang kontrollerer at alt virker som det skal.

Beltebåndet med hullkort kommer på plass på systemet av valser, som i sin helhet måtte bygges opp på nytt.